2014. szeptember 7., vasárnap

Rákóczi túrós


Régen posztoltam sajnos, mert sok volt a sürgés forgás. :) De most itt egy süti. Ez a recept az egyik tételünk lesz a szakvizsgán. Nem árt időben elkezdeni a felkészülést. :D
Hozzávalók:
Tésztához:

  • 450 g liszt
  • 300 g margarin
  • 150 g porcukor
  • 10 g citromhéj
  • 10 g vaníliás cukor
  • 1 tojássárga

Túrótöltelékhez:

  • 500 g túró
  • 150 g cukor
  • 10 g citromhéj
  • 50 g búzadara
  • 50 g mazsola

Habhoz:

  • 3 tojásfehérje
  • 225 g cukor
  • 75 g víz

Kenéshez:

  • 3 ek sárgabarack lekvár

Elkészítése: A tésztájához gyúrunk egy sima sárgalinzert. Felgömbölyítjük, majd pihentetjük fél órát a hűtőben. Kivesszük és a tepsi méretére nyújtjuk. ( Nekem jóval több lett az adag, úgyhogy sütöttem mini linzert is :) ) Betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe és félig megsütjük. Addig elkészítjük a tölteléket, amihez csak összekeverjük a hozzávalóit. Kivesszük a tésztát a sütőből és még forrón lekenjük a lekvárral, rásimítjuk egyenletesen a tölteléket és visszatesszük a sütőbe. A meleghabhoz a cukorból kimérünk 150 grammot. Ez megy a kimért vízhez és cukorszirupot főzünk. Addig a többi cukorral elkezdjük kemény habbá verni a fehérjét. Ha a cukor elolvadt a vízben, nagyon vékony sugárban csurgatjuk a habhoz, miközben folyamatosan habosítjuk. Ha jó kemény lett (kitartó munkával) akkorhabzsákba töltjük. Kivesszük a sütit a sütőből és rácsokat nyomunk rá a habbal, majd vissza a sütőbe, mert ezt is rá kell pirítani picit. Ha megsült, langyosra hűtjük és a rácsok közti helyet kitölthetjük lekvárral.

Itt tudtok csatlakozni hozzám!

2 megjegyzés:

LinkWithin