Az új év első posztja és szigorúan mákos. :) Csak mert imádom a mákot és mert elvileg a lencse mellett ez is gazdagságot hoz. :) Fene tudja...várjuk szeretettel. Ha meg nem hoz, legalább ettünk egy fiiiinom mákos sütit. Az eredeti recept 4 azaz négy deka mákot írt, én pedig (csak, hogy bebiztosítsuk a gazdagságot :D ) kapaszkodjunk meg, 18 dekát tettem bele, de nem volt sok...sőt! Én még tettem volna bele. :D A krémmel egyébként nagyon jól harmonizált...úgyhogy bátran kimondhatjuk, hogy a mák nem csak a citrom legjobb barátja, hanem a narancsé is. :)
Hozzávalók:
Tésztához:
- 18 dkg darált mák
- 15 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 1 cs vaníliás cukor
- 16 dkg cukor
- 1 narancs leve, héja
- 1 dl tej
- 10 dkg vaj
- 3 tojás
- 1 mk fahéj
- 1 kisebb üveg meggybefőtt
Krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 1 dl tejszín
- 3-4 ek porcukor
- 1 narancs leve és héja
Elkészítés: A tésztához a vajat, cukrokat, tojást, narancshéjat jól kihabosítjuk. A lisztet, mákot, sütőport, fahéjat elkeverjük és hozzáadjuk a tojásos masszához a tejjel és a narancs levével együtt, majd jól összedolgozzuk. Beleforgatjuk a lecsepegett meggyet és szilikonos kuglófformába töltjük. 180 fokon tűpróbáig sütjük. Ha megsült még melegen kiborítjuk a formából és teljesen kihűtjük. Amíg hűl elkészítjük a krémet úgy, hogy a tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól kikavarjuk. A kihűlt kuglófot vízszintesen félbevágjuk és megtöltjük a krémmel, majd berakjuk a hűtőbe. Tálalás előtt szórhatunk rá porcukrot.
Itt tudtok csatlakozni hozzám!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése