2014. január 1., szerda

Meggyes-mákos kuglóf narancsos mascarpone krémmel


Az új év első posztja és szigorúan mákos. :) Csak mert imádom a mákot és mert elvileg a lencse mellett ez is gazdagságot hoz. :) Fene tudja...várjuk szeretettel. Ha meg nem hoz, legalább ettünk egy fiiiinom mákos sütit. Az eredeti recept 4 azaz négy deka mákot írt, én pedig (csak, hogy bebiztosítsuk a gazdagságot :D ) kapaszkodjunk meg, 18 dekát tettem bele, de nem volt sok...sőt! Én még tettem volna bele. :D A krémmel egyébként nagyon jól harmonizált...úgyhogy bátran kimondhatjuk, hogy a mák nem csak a citrom legjobb barátja, hanem a narancsé is. :)
Hozzávalók:
Tésztához:

  • 18 dkg darált mák
  • 15 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 16 dkg cukor
  • 1 narancs leve, héja
  • 1 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 1 mk fahéj
  • 1 kisebb üveg meggybefőtt

Krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 1 dl tejszín
  • 3-4 ek porcukor
  • 1 narancs leve és héja

Elkészítés: A tésztához a vajat, cukrokat, tojást, narancshéjat jól kihabosítjuk. A lisztet, mákot, sütőport, fahéjat elkeverjük és hozzáadjuk a tojásos masszához a tejjel és a narancs levével együtt, majd jól összedolgozzuk. Beleforgatjuk a lecsepegett meggyet és szilikonos kuglófformába töltjük. 180 fokon tűpróbáig sütjük. Ha megsült még melegen kiborítjuk a formából és teljesen kihűtjük. Amíg hűl elkészítjük a krémet úgy, hogy a tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól kikavarjuk. A kihűlt kuglófot vízszintesen félbevágjuk és megtöltjük a krémmel, majd berakjuk a hűtőbe. Tálalás előtt szórhatunk rá porcukrot.

Itt tudtok csatlakozni hozzám!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin