Régen posztoltam sajnos, mert sok volt a sürgés forgás. :) De most itt egy süti. Ez a recept az egyik tételünk lesz a szakvizsgán. Nem árt időben elkezdeni a felkészülést. :D
Hozzávalók:
Tésztához:
- 450 g liszt
- 300 g margarin
- 150 g porcukor
- 10 g citromhéj
- 10 g vaníliás cukor
- só
- 1 tojássárga
Túrótöltelékhez:
- 500 g túró
- 150 g cukor
- 10 g citromhéj
- 50 g búzadara
- 50 g mazsola
Habhoz:
- 3 tojásfehérje
- 225 g cukor
- 75 g víz
Kenéshez:
- 3 ek sárgabarack lekvár
Elkészítése: A tésztájához gyúrunk egy sima sárgalinzert. Felgömbölyítjük, majd pihentetjük fél órát a hűtőben. Kivesszük és a tepsi méretére nyújtjuk. ( Nekem jóval több lett az adag, úgyhogy sütöttem mini linzert is :) ) Betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe és félig megsütjük. Addig elkészítjük a tölteléket, amihez csak összekeverjük a hozzávalóit. Kivesszük a tésztát a sütőből és még forrón lekenjük a lekvárral, rásimítjuk egyenletesen a tölteléket és visszatesszük a sütőbe. A meleghabhoz a cukorból kimérünk 150 grammot. Ez megy a kimért vízhez és cukorszirupot főzünk. Addig a többi cukorral elkezdjük kemény habbá verni a fehérjét. Ha a cukor elolvadt a vízben, nagyon vékony sugárban csurgatjuk a habhoz, miközben folyamatosan habosítjuk. Ha jó kemény lett (kitartó munkával) akkorhabzsákba töltjük. Kivesszük a sütit a sütőből és rácsokat nyomunk rá a habbal, majd vissza a sütőbe, mert ezt is rá kell pirítani picit. Ha megsült, langyosra hűtjük és a rácsok közti helyet kitölthetjük lekvárral.
Itt tudtok csatlakozni hozzám!
Nagyon szeretem a rákóczi túróst! Kaphatok egy szeletkét?
VálaszTörlésPersze. Küldöm :)
VálaszTörlés